logo_largelogo_largelogo_largelogo_large
  • خانه
  • چشم‌انداز
  • دانش‌نامه
  • منابع آموزشی
  • مقاله‌ها
  • دوره‌های تخصصی
  • فرصت‌های شغلی
  • تماس با ما
ثبت‌نام دوره
✕

از 10 اشتباه در تعیین استراتژی محصول دوری کنید (بخش پایانی)

9 اسفند 1403

7- ثابت

اشتباه دیگر این است که استراتژی محصول را برنامۀ‌ ثابتی در نظر بگیریم که صرفاً قصد داریم آن را تحویل دهیم- در حالی که باید آن را برنامه‌ای انعطاف‌پذیر و قابل تغییر در نظر بگیریم. همان طور که محصولتان تکامل می‌یابد و رشد می‌کند، و همان گونه که بازار و فناوری‌ها رشد می‌کنند، شما نیز باید استراتژی محصول را تطبیق دهید. در غیر این صورت استراتژیتان دیگر برنامه‌ای معتبر و دوراندیش نیست که بتواند شما را کمک کند.

شما باید زمانی را برای بازرسی[1] و تطبیق[2] منظم استراتژی در نظر بگیرید- اگر بخواهیم سر انگشتی حساب کنیم مثلا حداقل هر سه ماه یک بار. پاسخ به چهار سوال زیر در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.

  • عملکرد[3]: شاخص‌های کلیدی عملکرد(KPI)[4] در مورد ارزشی که محصولتان ایجاد می‌کند چه چیزی را به شما نشان می‌دهند؟ آیا در مسیر برآورده کردن نیازها و اهداف کسب و کار بیان‌شده در استراتژی محصول قرار دارید؟
  • روندها[5]: آیا فناوری، مقررات یا پیش‌آمدهای اجتماعی[6] جدیدی وجود دارد که بخواهید با تطبیق استراتژی به آن‌ها پاسخ دهید؟
  • رقابت[7]: آیا محصولتان هنوز هم به اندازه‌ی کافی متمایز است؟ آیا محصولتان منطق روشنی برای قانع کردن مردم دارد تا آن را به جای سایر محصولات انتخاب کنند؟
  • شرکت[8]: آیا تغییراتِ کسب و کاریِ مهمی وجود دارد که استراتژی محصول را متأثر کند؟ برای مثال، آیا استراتژی کسب و کار تغییر کرده است؟

8- نبود حمایت

شگفت‌انگیزترین استراتژی محصول نیز به درد نمی‌خورد اگر کسی از آن حمایت و به آن عمل نکند. بنا بر این باید حمایت ذی‌نفعان اصلی و اعضای تیم تولید را به دست آورید تا دچار مشکل نشوید. برای به دست آوردن حمایت اشخاص می‌توانید آن‌ها را در تعیین استراتژی محصول مشارکت دهید. یک راه عالی برای انجام این کار برگزاری کارگاه‌های مشارکتی و استفاده از قواعد تصمیم‌گیری‌ مانند اجماع[9] یا توافق همه‌جانبه[10] است. این روش نه تنها باعث می‌شود تا شانس حمایت افراد از استراتژی بیش‌تر شود بلکه به شما اجازه می‌دهد تا از تخصص آن‌ها نیز برای تصمیم‌های درست استفاده کنید.

هنگامی که تلاش می‌کنید بیش‌ترین حمایت ممکن را به دست بیاورید مراقب باشید تا در دام راضی کردن دیگران نیفتید و به افراد اجازه ندهید که بر فرایند تصمیم‌گیری غالب شوند. به جای آن، به دنبال استراتژی‌ای باشید که ارزش ایجاد شده توسط محصول را بیشینه کند و همزمان حمایت بیش‌تری را تا حد ممکن جذب کند.

تصمیم‌گیری جمعی به این معنی نیست که هر کسی راه خود را در پیش بگیرد یا لزوماً با هر تصمیمی بسیار خوش‌حال شود. بلکه به این معنی است که استراتژی‌ای پیدا کنید که به موفقیت محصول منجر شود و حمایت بیش‌تری را تا حد ممکن جذب کند.

9- نبود مالکیت اثربخش

طبق تجربه‌ای که دارم، رایج است که رئیسِ محصول[11]– که به عنوان متصدی مدیریت محصول[12]، معاون محصول[13]، یا مدیر ارشد محصول[14] نیز شناخته می‌شود- مالک استراتژی محصول باشد و حرف آخر را در مورد تصمیم‌های استراتژیک محصول بزند. هرچند این روش می‌تواند یک راه‌حل موقت اثربخشی باشد، اما به نظرم تبدیل کردن آن به یک راه‌حل دائمی کار اشتباهی است.

به جای رئیسِ محصول، باید تیم محصول که محصول را تولید و آماده می‌کند به صورت مشارکتی استراتژی را ایجاد، اعتبارسنجی و به ‌روز رسانی کند. مسئول محصول نیز- مدیر محصول یا مالک محصول اسکرام- باید اختیار داشته باشد تا در صورتی که توافقی حاصل نشد حرف آخر را بزند.

اما قدرت زیاد، مسئولیت زیادی هم دارد[15]: فردی که محصول را مدیریت می‌کند باید مطمئن شود که استراتژی محصولِ اثربخشی وجود دارد که کار افراد را هدایت می‌کند و احتمالاً منجر به محصولی موفق می‌شود.

10- تعصب داشتن روی استراتژی[16]

آخرین اشتباهی که افراد مرتکب می‌شوند این است که باور دارند فقط یک راه درست برای ایجاد و رشد استراتژی محصول وجود دارد. من آزادانه اعتراف می‌کنم که خودم متعصب‌ام، چرا که رویکرد استراتژی خودم را ایجاد کرده‌ام. اما نکته این نیست که کورکورانه یک فرآیند را دنبال یا ابزاری را پیاده‌سازی کنیم بلکه مسئله این است که تشخیص دهیم چرا یک محصول باید عرضه شود و چگونه می‌تواند ارزش ملموسی برای کاربران و کسب‌وکار ایجاد کند.

اگر مدل استراتژی محصول و تابلو چشم‌انداز محصول من با شما هم‌خوانی دارد، پس عالی است. اما اگر ترجیح می‌دهید برای مثال از  نقشه‌ی تأثیر[17] یا مدل DHM  گیبسون بیدل[18] استفاده کنید، این هم عالی است. به نظرم داشتن گزینه‌های مختلف و توانایی انتخاب رویکردی که بهترین کارایی را برای محصول و سازمانتان دارد فوق‌العاده است.

مترجم: علی‌رضا افشار
منبع: www.romanpichler.com
عنوان مقاله: 10Product Strategy Mistakes to Avoid

[1] Inspect

[2] Adapt

[3] Performance

[4] Key Performance Indicators

[5] Trends

[6] Social Developments

[7] Competition

[8] Company

[9] Consent

[10] Unanimous Agreement

[11] Head of Product

[12] Director of Product Management

[13] VP of Product

[14] Chief Product Officer

[15] But with great power comes great responsibility

[16] Strategy Cult

[17] Impact Mapping

[18] Gibson Biddle

اشتراک
علیرضا افشار
علیرضا افشار

مطالب مرتبط

26 مهر 1404

کارایی جریان در ایجاد ناب نرم‌افزار


اطلاعات بیشتر

Untitled-2

7 بهمن 1403

گفت و گو با استاد کاظم موتابیان در مورد ناب بودن چهارچوب اسکرام


اطلاعات بیشتر
7 بهمن 1403

روش حل مسئله سیستم تولید تویوتا و چرخه PDCA


اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیازمندی­‌های چابک

سایت نیازمندی­‌های چابک قصد دارد مرجع تخصصی آموزش نیازمندی­‌های نرم‌­افزار چابک در صنعت نرم‌­افزار کشور شود. این آموزش­‌ها می‌­توانند نقش موثری در راستای روشن کردن مسیر پیش روی تمام افرادی که به نحوی در حوزه نیازمندی­‌ها درگیر هستند و ایفای نقش می­‌کنند، داشته باشند. از این رو، مسیر آموزشی مشخص و روشنی را برای دستیابی به این امر مهم طراحی کرده‎‌ایم و در قالب دوره‌های آموزشی تخصصی به شما عزیران ارائه می‌دهیم.

اطلاعات تماس


جهت تماس با ما از روش‌های زیر یا صفحه تماس با ما استفاده کنید.

۰۹۳۶۴۳۳۱۷۰۸
Agile.Requirement@gmail.com

تمامی حقوق برای سایت نیازمندی‌های چابک محفوظ است.
ثبت‌نام دوره