logo_largelogo_largelogo_largelogo_large
  • خانه
  • چشم‌انداز
  • دانش‌نامه
  • فرصت‌های شغلی
  • تماس با ما
ثبت‌نام دوره
✕

هفت اشتباه رایج در مدیریت بک‌لاگ محصول (بخش سوم)

15 شهریور 1401

بک‌­لاگ محصول به­‌طور موثر اولویت‌بندی نشده است

چندی پیش، با مدیر محصول سامانه خدمات درمانی کار می­‌کردم. وقتی به او پیشنهاد دادم تا ویژگی­‌های محصول را اولویت‌بندی کنیم، با تعجب به من نگاه کرد و گفت: «نمی‌توانم، اولویت همه آن­ها بالاست.» البته، برای اولویت­‌بندی قلم‌های بک­‌لاگ محصول باید درباره اهمیت آن‌ها تصمیم­‌گیری کنیم. اگر همه چیز اولویت بالایی دارد، یعنی همه چیز به یک اندازه مهم است. در نتیجه، هیچ چیز در اولویت نیست. اما بدون اولویت­‌های قابل‌فهم، تیم تولید جهت مشخصی برای حرکت ندارد.

اگر برای اولویت­‌بندی بک­‌لاگ محصول خود تقلا می‌کنید، دو معیار زیر را امتحان کنید: اول، مطمئن شوید که قلم­‌های بک‌­لاگ محصول، هدف محصول مشخصی را برآورده می‌کنند، همان‌­طور که قبلا اشاره شد. دوم، مجموعه کوچکی از عوامل اولویت­‌بندی کاربردی را انتخاب کنید. سه عاملی که دوست دارم به شما توصیه کنم، عبارتند از: ریسک، هزینه-سود[1] و وابستگی‌­ها[2]. در ادامه، چگونگی به­‌کار­بردن این عامل‌ها را توضیح می‌دهم.

در ابتدا، بک‌لاگ محصول را براساس ریسک اولویت‌بندی کنید. برای این کار، ریسک‌های مرتبط با کاربر، تکنولوژی و کسب‌و‌کار را در نظر بگیرید. همه قلم‌های بک‌لاگ محصول را با تیم تولید بررسی و قلم‌های پرریسک را به بالای بک‌لاگ منتقل کنید. این رویکرد به یادگیری سرعت می‌بخشد و از شکست دیرهنگامی که پرهزینه­ است، جلوگیری می‌کند. بعد از اولویت‌بندی ریسک‌های اصلی، بک‌لاگ محصول را براساس هزینه-سود مرتب کنید. به‌طوری‌که، قلم‌های دارای سود بیشتر را در بالای بک‌لاگ قرار دهید. در پایان، هنگام استفاده از دو عامل بالا، وابستگی‌ها را نیز در نظر بگیرید. وابستگی‌ انواع مختلفی دارد که عبارتند از، وابستگی به تک‌تک اعضای تیم و وابستگی به سایر تیم­‌ها، که می‌توانند روی اولویت‌بندی قلم‌های بک‌لاگ محصول تاثیر بگذارند.

بک‌لاگ محصول به اشتراک گذاشته نشده است

چند سال قبل، با گروهی از مالکان محصول مستقر در هلند کار می‌کردم. آن‌ها از تیم‌های تولیدشان می‌خواستند عملکرد بهتری در تحویل کارها داشته باشند. مشخص شد که مالکان محصول خودشان به‌تنهایی بک‌لاگ‌های محصول را پالایش می‌کردند و داستان‌های کاربر را می‌نوشتند و سپس قلم‌های با اولویت بالا را در اختیار تیم‌های تولید مستقر در رومانی می‌گذاشتند. تیم‌های تولید نیز همه تلاش خود را برای تفسیر درست داستان‌های کاربر انجام می‌دادند. اما بیشتر اوقات، چون دانش کمی درباره کاربران نهایی و نیازهایشان داشتند، داستان‌های کاربر را اشتباه متوجه می‌شدند.

دریافته‌ام که مشارکت نکردن تیم تولید در فعالیت آماده‌سازی بک‌لاگ محصول مسئله‌ای غیرعادی نیست. اما، آماده‌سازی، اولویت­‌بندی و به‌­روزرسانی بک‌­لاگ باید به‌صورت تیمی انجام شود، همان‌طور که شکل زیر نشان می‌دهد. به‌عنوان مالک محصول از تیم تولید بخواهید با شما روی بک‌­لاگ محصول کار کند، و از آن‌ها توقع حمایت داشته باشید. در غیراین‌صورت، درباره این مسئله در جلسه بازاندیشی[3] اسپرینت صحبت کنید.

آماده‌سازی تیمی بک‌لاگ محصول دو مزیت دارد: اول، امکان استفاده از خلاقیت و خرد جمعی تیم تولید را فراهم می‌کند که باعث ایجاد قلم‌­های بک‌­لاگ[4] بهتری می‌­شود – قلم‌­هایی که به‌اندازه کافی تشریح شده­‌ا‌ند. همچنین، به مسئول محصول کمک می‌کند تا دانش مربوط به کاربران و نیازهایشان را به تیم تولید منتقل کند.

دوم، این کار موجب می‌­شود تا اعضای تیم حس کنند که باارزش‌اند و به آن‌ها احترام گذاشته می‌شود. این رویکرد، افراد را توانمند می‌کند و انگیزه­‌ی آن‌ها را برای کار روی محصول افزایش می‌­دهد. آن‌ها علاوه‌بر دریافت نیازمندی‌­هایی که باید روی آن کار کنند، در تصمیم‌های محصول مشارکت و در شکل­دهی راه­‌حل کمک می­‌کنند.

اگر تا کنون با اعضای تیم تولید روی بک‌­لاگ محصول کار نکرده‌اید، آن را امتحان کنید. یک کارگاه مشارکتی حضوری یا آنلاین برگزار کنید و از استاد اسکرام[5] بخواهید آن را تسهیل کند. در ابتدا، شاید برای کار روی بک‌­لاگ محصول مجبور باشید زمان زیادی صرف کنید. اما، در بلندمدت باید حجم کار شما را کم کند. حتی شاید تیم تولید خوشحال شود، اگر بخشی از فعالیت پالایش را به‌تنهایی انجام دهد.

بک‌لاگ محصول با استراتژی همسو نیست

همسو نبودن بک‌لاگ محصول با استراتژی[6]، اشتباهی رایج در مدیریت بک‌لاگ محصول است و علت اصلی برخی از اشتباهای اشاره شد در بالا همین مسئله است: بک‌لاگ محصول با قاعده‌ مشخصی با برنامه‌ استراتژیکی مانند نقشه‌راه محصول[7] ارتباط ندارد. اما، با نبود این ارتباط و هدف محصول مشخص، بک‌لاگ به‌سادگی رشد می‌کند، اولویت‌بندی آن سخت و به فهرست آرزوها تبدیل می‌شود. این مسئله برای بک‌لاگ‌های بزرگی که پیشتر به آن اشاره کردم اتفاق افتاده بود: هدف استراتژیک محصول شفاف نبود و مشخص کردن قلم‌هایی که باید به بک‌لاگ اضافه می‌شدند، دشوار بود.

بنابراین، به‌شدت توصیه می‌کنم که بک‌لاگ محصول‌تان با یک نقشه‌راه محصول عملی ارتباط داشته باشد. نقشه‌راهی که بیانگر ارزشی است که محصول باید در قالب اهداف محصول برای نه تا دوازده ماه آینده ایجاد کند، همان‌طور که شکل زیر نشان می‌دهد. برای مثال، اهداف محصول می‌تواند جذب کاربران، افزایش تعامل، حذف بدهی فنی برای کنار نرفتن محصول در آینده و کاهش هزینه باشد.

در شکل بالا، بک‌لاگ محصول با یک نقشه‌راه نتیجه‌گرا و هدف‌گر‌ا هدایت می‌شود. این کار با برداشتن هدف محصول بعدی از نقشه‌راه و ثبت آن در بک‌لاگ محصول انجام می‌شود. سپس، هدف محصول است که مشخص می‌کند چه قلم‌هایی باید به بک‌لاگ محصول اضافه شوند، یعنی، فقط قلم‌هایی که به برآورده شدن آن کمک می‌کنند به بک‌لاگ محصول اضافه می‌شوند.

مترجمین: مهناز احمدی، منیره عباس‌زاده، سوگند شمس

ویراستار: علیرضا افشار

منبع: www.romanpichler.com

[1] Cost-benefit

[2] Dependencies

[3] Retrospective

[4] Backlog Items

[5] Scrum Master

[6] Strategic Alignment

[7] Product Roadmap

اشتراک
علیرضا افشار
علیرضا افشار

مطالب مرتبط

25 تیر 1401

هفت اشتباه رایج در مدیریت بک‌لاگ محصول (بخش دوم)


اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیازمندی­‌های چابک

سایت نیازمندی­‌های چابک قصد دارد مرجع تخصصی آموزش نیازمندی­‌های نرم‌­افزار چابک در صنعت نرم‌­افزار کشور شود. این آموزش­‌ها می‌­توانند نقش موثری در راستای روشن کردن مسیر پیش روی تمام افرادی که به نحوی در حوزه نیازمندی­‌ها درگیر هستند و ایفای نقش می­‌کنند، داشته باشند. از این رو، مسیر آموزشی مشخص و روشنی را برای دستیابی به این امر مهم طراحی کرده‎‌ایم و در قالب دوره‌های آموزشی تخصصی به شما عزیران ارائه می‌دهیم..

آخرین مطالب

  • 0
    کاربرد روش «اُ کِی آر» در مدیریت محصول (بخش اول)
    7 اسفند 1401
  • 0
    داستان‌ کار در مقابل داستان‌ کاربر (بخش پایانی)
    13 دی 1401

اطلاعات تماس


جهت تماس با ما از روش های زیر یا صفحه تماس با ما استفاده کنید.

۰۹۳۶۴۳۳۱۷۰۸
Agile.Requirement@gmail.com

تمامی حقوق برای سایت نیازمندی‌های چابک محفوظ است.
ثبت‌نام دوره